8 aug, 2019

Sämre skolresultat bland barn och tonåringar med astma

Sommaren börjar lida mot sitt slut, vilket innebär att skolstarten närmar sig för många ungdomar och barn. Det kan vara svårt att veta hur ett barn mår i sin astma och vägleda dem vilken medicin de behöver. Med AsthmaTuner kan du följa dina nära och käras astma direkt via din egna mobiltelefon.

I Sverige behandlas ungefär 140 000 barn och ungdomar av astma. Detta kan medföra att barn har en högre frånvaro i skolan, ungefär i snitt 2 dagar mer per år i jämförelse med kamrater som inte har astma (Journal of School Health, 2005).
Enligt en studie från Astma och Allergiförbundet, så har allergi relaterade sjukdomar bland barn och unga ökat från 19 procent (2003) till 22 procent (2011). För att hjälpa barn och unga med sin astma är det viktigt att optimera deras behandling så gott som möjligt.

I en svensk studie, BAMSE, utvärderades om astma påverkar skolprestationen bland barn och tonåringar. Genom att använda sig av data från Statistiska centralbyrån (SCB) och logistik regression undersökte studien om det fanns en association mellan slutgiltiga betyget och astma fenotyper.

Slutsatsen för denna studie blev..

… att astma påverkar hur barn och tonåringar presterar i skolan

… att barn och tonåringar med sämre kontroll över sin astma leder till en negativ påverkan på deras skolgång

Därför kan AsthmaTuner, som är ett digitalt verktyg för egenvård av astma, ge patienterna en behandlingsrekommendation enligt riktlinjer som baserar sig på hur individens astma ser ut. Med hjälp av en digitaliserad astmavård så kan vardagen förbättras för barn och unga genom att snabbare få vård och uppkoppling.

Vi gjorde tidigare i år en video tillsammans med Telia som berättar om AsthmaTuner. Ta del av videon nedan där det presenteras hur AsthmaTuner kan hjälpa patienter att ta kontroll över sin astma med den enda kliniskt validerade astma-appen. Ta även del av när Henrik Ljungberg, en av AsthmaTuners grundare, berättar om hur AsthmaTuner kan öka livskvaliteten.

Vi hoppas ni får en härlig start på skolterminen, där astma inte kommer påverka vardagen, oavsett som förälder eller som barn.
Ta kontroll över din astma idag med AsthmaTuner.

No Comments Yet.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *