7 jul, 2019

Underlätta din astma i sommar digitalt

När sommarhalvåret närmar sig kan astmatiker känna av symtom med sin astma som kan bli problematiskt. Speciellt under sommaren när man kanske är ute och reser, tar det lugnt i sommarstugan eller helt enkelt inte har samma tillgång till att kunna ta sig till en läkare.

Detta är något som vi på AsthmaTuner vill hjälpa dig med. Tack vare en digital uppföljning av astma så slipper du fysiska läkarbesöken och kan ta besöken vart du vill digitalt. Oavsett om du ligger på stranden eller sitter i solstolen i sommar så vill vi göra det så enkelt som möjligt för dig att följa upp med din astma.

AsthmaTuner testades i en klinisk studie på Karolinska Sjukhuset och flera vårdcentraler i Stockholm för att se effekten att mäta sin astma digitalt med AsthmaTuner, d.v.s. en digital egenvårdsapp, istället för penna och papper. Slutsatsen blev att AsthmaTuner upplevdes vara ett värdefullt stöd för egenvård och att alla av barnen önskade att fortsätta med AsthmaTuner efter studieavslutet.


Det kan vara mycket svårt att veta VAD det är som triggar igång just din astma. Vissa triggers kan vara mer typiska för sommaren som kan vara extra bra att hålla koll på.
Nedan kan du ta del av 5 triggers för astma som kan vara nödvändigt att veta inför sommaren.

1. Rödvin kan vara en trigger.

Rödvin kan vara en trigger. Enligt Asthma UK Survey så visar det sig att rödvin är en stor trigger för astmatiker. Enligt källan så kan rödvin ha olika nivåer med histamin och sulfiter, som kan vara en trigger för allergier och astma. Efter rödvin var vitt vin den starkaste triggern, sedan kom öl.

2. Åska kan påverka din astma.

Visste du att det finns något som heter åska-astma? Ja det stämmer faktiskt! Forskning visar att när åskan är aktiv så släpps pollenkorn som har samlats på marken ut stora mängder allergener när lufttrycket förändras. Höljet som finns runt pollenkornen spricker helt enkelt. Detta ger effekten att små små partiklar från pollenkornen frigörs som kan i sin tur lätt tränga sig ner i luftvägarna, vilket pollenkorn vanligtvis aldrig kan göra! Åska hoppas vi på att få slippa i sommar.

3. Starka känslor kan ha en påverkan.

Starka känslor kan ha en påverkan på din astma. Stress och astma kan ofta kopplas tillsammans. Ångest, gråtande, ilska och skrikande kan påverka din astma. Ännu en anledning varför det är så viktigt att inte stressa. Så se till att njuta av sommaren som förhoppningsvis bjuder på mindre stress 🙂

4. Retmedel kan också vara en trigger.

Med retmedel menar vi exempelvis tobaksrök, starka lukter från parfymer, rengöringsmedel, rök från vedeldade apparater och även luftförorening och arbetsplatsdamm.

5. Träning kan påverka astman.

Under sommaren är det vanligt att man tar del av olika typer av aktiviteter, såsom att du kanske badar, springer, surfar, spelar fotboll eller liknande. Även om dessa typer av aktiviteter kan vara riktigt roliga så kan träning vara en utlösande trigger för astma. Notera hur du mår i din astma inför och under träningen och vilken intensitet du mår bra av.

astma, sommar, förstöra, solglasögon, digitalt


För att minimera risken att dessa triggande faktorer påverkar dig i sommar är det till din fördel att alltid kunna ha så bra förutsättningar som möjligt för att kunna ha koll på din astma med en bra lättillgänglighet.
Därför så ger vi dig ett sommartips:

Tack vare att du har koll på din astma digitalt så kan du ta kontroll över din astma genom att alltid veta vad för astmamedicin som du behöver baserat på hur du känner dig just där och då.

I sådana situationer kan Asthmatuner hjälpa till, delvis för att man alltid kan testa så man vet att man är rätt medicinerad men också att AsthmaTuner delar data med vårdpersonal så det går enkelt att följa upp digitalt.

Nu kan du få hjälp med Min Doktor genom digital uppföljning och behandling av din astma tillsammans med AsthmaTuner.

Kom igång redan idag och börja din resa med att tracka din astma digitalt för att underlätta din sommar.

Klicka här för att läsa mer om hur du kan ha koll på din astma digitalt med AsthmaTuner!

Tänk på att alltid ta dina luftrörsvidgande, men viktigast av allt – njut av sommaren!


GLAD SOMMAR!

No Comments Yet.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *