5 maj, 2019

Träning + Astma = Sant?

I takt med att vädret börjar bli bättre så kan man se fler och fler människor som väljer att motionera utomhus. Inte nog med det så är det Stockholm Marathon på lördag den 1 juni 2019.

Någon som också gillar att träna och inte låtit sin astma stoppa honom är Viktor Karlberg. Viktor är en 17 årig gymnasieelev som tävlar i crossfit och är en aktiv användare av AsthmaTuners produkt.

2 snabba frågor med Viktor:

Har AsthmaTuner hjälpt dig att utföra crossfit?

AsthmaTuner har hjälpt mig att förebygga att bli sjuk vilket har gjort att jag kan träna året runt och drabbas inte alls lika mycket av långdragna förkylningar vilket har gjort att jag inte tappar så mycket i min idrott!

Skulle du rekommendera AsthmaTuner till andra som har problem med sin astma?

Ja definitivt, det har hjälpt mig massor!

Vill du läsa mer om Viktor och hans erfarenhet med AsthmaTuner? Klicka då här!

Att träna med astma

För astmatiker kan det vara svårt att veta vad och hur man ska träna. Därför tänkte vi besvara några vanliga frågor kopplat till träning och astma.

Ska personer med astma undvika att röra på sig?

Det är väldigt bra att vara aktiv och röra på sig, inte bara psykiskt utan även fysiskt. Astmatiker mår oftast bättre av att röra på sig då luftvägarna mår bättre av att man rör på sig, vilket leder till en förbättrad lungfunktion. Personer med astma kan ha det jobbigt vid ansträngning, därför bör man exempelvis värma upp ordentligt innan man anstränger sig fysiskt, speciellt vid tillfällen där luften är kall och torr. Men med en bra behandling så kan astmatiker träna utan att ha symtom!

Vad är ansträngningsastma?

Ansträngningsastma innebär att du får besvär av din astma när du tränar. Det är väldigt vanligt att få när du anstränger dig fysiskt. Anledningen är att när du tränar så andas du snabbare och genom munnen. Vilket då gör att luften som kommer ner till slemhinnorna i luftrören är mycket torrare och kallare än den hade varit om du hade andats genom näsan. Detta leder då till att luftrören kan dra ihop sig och göra det svårare att andas.

Många astmatiker kan bli rädda för träning för att undvika jobbiga astmasymtom. Träning kan faktiskt hjälpa när man har astma. Det kan göra att lungorna blir mer stabiliserade, att astmasymtomen minskar och att kroppens syreupptagningsförmåga ökar. Dessutom kan musklerna runt bröstkorgen bli starkare, som gör det lättare att hosta upp slem.

Hur kan AsthmaTuner hjälpa mig med min träning?

Med hjälp av AsthmaTuner så kan du ta kontroll över din astma. Genom att du får en individuell behandlingsplan kan du följa din astma över tid, så du vet hur mycket medicin du ska ta och därav kan förbättra din livskvalitet. Vår lösning kan användas för alla som har astma.
Vi på Asthmatuner vill hjälpa genom att skapa medvetenhet om sjukdomen så att astmatiker och vårdgivare ska förstå sig på sjukdomen bättre och i sin tur få en bättre behandlingsplan.


Klicka här om du vill komma igång med AsthmaTuner!


No Comments Yet.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *