12 Dec, 2018

Workshop – att leva med astma

I torsdags förra veckan hade vi möjligheten att hålla en workshop för medlemmar från Astma- och allergiförbundet och styrelsemedlemmar från Unga allergiker.  Syftet med workshopen var att få djupare förståelse för hur det är att leva med astma och hur det skiljer sig från någon som inte har astma.

Eftersom vårt mål är att underlätta liver för astmatiker var det otroligt värdefullt att sitta ner och diskutera idéer om det finns något vi kan göra för att förbättra AsthmaTuner.En insikt var att det finns tyvärr ibland en oförståelse i samhället vilket gör att allergiker och astmatiker får anpassa sitt liv efter andra.

”Jag kan inte följa med på bio med kompisar för jag mår så dåligt i salongen när någon har parfym i närheten”

”Mina kompisar vet att jag har astma men jag vill inte att de bråkiga pojkarna i skolan ska veta”

Flera uttryckte att det kan vara jobbigt att berätta för andra att man har astma och be om förändring i andras beteende. Det kan göra att man behöver planera mycket i förväg och vara flexibel i sin vardag. Är det något ni också känner igen er i?

Vidare spånade medlemmarna vad det finns för digitala möjligheter inom astma och hur man önskar att framtidens vård ska se ut. Det blev tydligt att det finns mycket som kan förenklas och att man in större utsträckning vill vara mer delaktig i vården av sin astma. När vi presenterade AsthmaTuner fick vi väldigt positiv
respons. Många tyckte att det verkade vara ett enkelt och värdefullt sätt att bättre kunna sköta sin behandling.

”Men vad bra! Det är ju mycket tydligare och vad bra att det är med bilder på inhalatorerna!”

En stor utmaning som många upplevde är att kunna få mer stöd och råd i förväg kring hur man ska medicinera sig. Till exempel om man känner sin astma bra och ser på väderleksrapporten att det blir kallt ute skulle man redan innan man får symptom vilja justera sin medicinering

”Jag kan tycka det är tråkigt att vården alltid vill blicka tillbaka och prata om hur min astma har varit, jag vill istället prata om hur jag ska medicinera mig i framtiden och hur jag ska gå upp i behandling när jag vet att jag ska utsättas för något jobbigt, som när det är minusgrader ute”

Många tycker att det verkade väldigt värdefullt att kunna följa sin astma över tid med hjälp av trendfunktionen. Detta skapar ökad förståelse för behandlingen och varför man mår sämre under vissa perioder, t.ex. Pollensäsongen eller förkylningssäsongen.

”Jättebra att allt finns samlat och att jag kan dela hur jag har mått med vårdpersonalen bara genom ett enkelt klick i mobilen”

Workshopen gjorde att vi fick flera nya idéer för framtida utveckling av produkten som kan hjälpa till att underlätta livet för astmatiker. Har du själv några idéer? Kontakta gärna oss kommer vi göra allt vi kan för att tillgodose dessa!

Vi kommer fortsätta hålla dessa workshops under nästa år så tveka inte höra av dig om du själv vill delta!

 

No Comments Yet.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *