10 okt, 2018

50% av astmatiker får inte tillräcklig information kring sin behandling

Det kan vara svårt behandla sin astma på ett bra sätt.  Rätt behandling innebär att man tar rätt astmamedicin justerar behandling vid försämring och beroendes på faktorer som t.ex. förkylning, kyla eller träning. Om man gör detta ska man trots astman kunna fortsätta leva normalt.

Enligt socialstyrelsen ska sjukvården ska ge information och utbildning för att astmatiker ska kunna behandla sin astma på rätt sätt. En undersökning gjord av Astma- och allergiförbundet visar att endast 50% av alla patienter fick det. Det är allvarligt eftersom utbildningen är en viktig del i att göra det möjligt att hantera sin astma på ett bra sätt. Det är en utmaning för sjukvården att med begränsade resurser hinna ge alla den individuella utbildning som de behöver för att må bättre i sin astma. Helst av någon som är specifikt utbildad i just astma som t.ex. en astma/KOL-sjuksköterska.

Mobilapplikationen AsthmaTuner är utvecklad av en överläkare och barnsjuksköterska som jobbar med personer som har astma. De ser problemet dagligen på kliniken och skapade ett verktyg för vårdpersonalen som gör det lätt för astmatikern att förstå sin behandlingsplan och nyttan av den.

Med AsthmaTuner får man en bild direkt i mobilen på den medicin man behöver och vilken dos man ska ta.  Det är baserat på astmatikerns aktuella hälsostatus och vårdpersonal har tillgång till att se registrerade blås. Det gör det enklare och snabbare för vårdpersonal att justera behandlingsplanen vid behov och att ha en djupare förståelse av personens astma. 

Glöm inte följa oss på facebook så du inte missar framtida blogginlägg och nyheter!

Vi hoppas du tycker om vår lösning och att den hjälper dig att må bättre! 

Undersökningen i sin helhet hittar ni på http://www.handu.se/hurapport/23.kartastma.pdf

No Comments Yet.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *